Is LPG rijden veilig?

 

Veel mensen vragen het zich af, is rijden op LPG wel veilig? 

Veel mensen denken dat het rijden op LPG onveilig is vanwege de extra tank die in de auto ligt. Sommige zijn bang dat deze tank kan exploderen. 

Wanneer een tank mag worden ingebouwd in een auto, is deze door een zogenoemde bonfire test heen geweest. Bij deze test wordt een LPG tank in het vuur gelegd en wordt gekeken of de tank ontploft. Alleen als de tank deze test doorstaat, mag hij worden ingebouwd met een Vialle systeem. 

De tank wordt gedurende een bepaalde tijd in het vuur gelegd. Op deze manier wordt de druk in de tank opgebouwd, de LPG wil dan 'weg' uit de tank. Door een zogenoemde PRV (pressure relieve valve) wordt dit voorkomen. Deze PRV is verplicht op alle tanks voor een LPG installatie. Als de druk in de tank te hoog wordt, dan wordt de PRV open gezet. Dit zorgt ervoor dat de LPG geleidelijk de tank kan verlaten. Op deze manier kan de tank niet ontploffen als de auto in brand vliegt. 

Dus ja, rijden op LPG is veilig!

Hieronder zie je een filmpje van een zogenoemde bonfire test. De PRV wordt in werking gesteld en er ontstaat telkens kort een steekvlam (dit is de LPG die de tank verlaat). Dit gebeurt net zo lang tot de tank leeg is, of dat de druk in de tank weer op een veilig niveau is. Het is dus niet zo dat wanneer je de auto in de zon parkeert dat er opeens LPG uit je tank komt.