Nederland, roekeloos of asociaal?

 

door: Jordy Vrugt, 17 december 2018.

 

Wij als Nederland staan bekend als een vooraanstaand land waar technologieontwikkeling op gebied van transport echt een enorme snelheid heeft bereikt. Het land lijkt wel een voorjaarstuintje, overal waar je kijkt schieten startups uit de grond alsof het paddenstoelen zijn. Gevoed door enorme zakken met subsidies vanuit ons aller Brussel, het middelpunt van het wassenbeeld wat Europa genoemd wordt.

 

Maar er is wel een pijnlijke schaduwzijde

Het kabinet vindt dat we massaal aan de elektrische auto moeten. Maar waarom zouden we al onze benzineauto’s slopen en vervangen door een elektrisch wagenpark? Is dat wel zo milieuvriendelijk?

 

Waar de dagelijkse media als makke lammetjes achter deze hippe, “groene” bedrijven aan huppelen, is er werkelijk niemand die eens een kritische blik werpt op de werkwijze en houding van deze bedrijven, als ook onze beleidsvoerders. Hoe verantwoord zijn we hier in Nederland bezig? Durft iemand deze vraag weleens hardop uit te spreken?

 

Onze drang om te innoveren en altijd voor op te willen lopen brengt ook wel degelijk nadelen met zich mee. Zo laten we bijvoorbeeld nu een bewezen technologie en meer dan compleet netwerk van tankstations en inbouwspecialisten ongebruikt. Terwijl we met ons allen zo snel als het kan schoner willen gaan rijden…. nou dat kan wel degelijk als we overstappen naar gebruik van LPG, autogas.

Politici moeten zich realiseren dat de miljoenen benzineauto’s die nog jaren buiten rond zullen rijden echt niet morgen of volgende maand allemaal vervangen zullen worden door elektrische auto’s, dat is gewoonweg onmogelijk.

Mensen hebben hier de financiële middelen niet voor, het netwerk is hier niet op ingericht, en het gebruik is niet voor iedereen zinvol, haalbaar als je denk aan de haalbare actieradius.

 

In Nederland maken we ons niet druk over de vraag waar de accu's allemaal vandaan komen, wat er nodig is geweest om met een hippe elektrische auto het milieu een handje te helpen. Wij maken ons niet druk over welk probleem we lekker achter ons laten liggen, want dat probleem is toch voor anderen om op te lossen?

Waar kennen we dat fenomeen van? 

 

festival terrein, na gebruik.

 

Greenwashing

Daar zijn we toch allemaal zo goed in, iets gebruiken, er vanaf zien te komen, en de mentaliteit om het probleem bij een ander neer te leggen, zo ook in de ontwikkeling van schoon transport.

Waar het ene milieu probleem wordt aangepakt, creëren we ergens op onze planeet een andere milieuramp.

 

Ga ik nu dan eindelijk een pleidooi starten voor het rijden op autogas? Nee, dat doe ik niet, ik ga niet uitleggen dat 79% van het totale wagenpark in Nederland uit benzineauto’s bestaat en we deze grote groep direct schoner kunnen laten rijden, en dat daarbij een compleet netwerk van bestaande specialisten en tankstations klaar staat.

 

Samen voordelig op weg naar een schonere toekomst!  

www.vialleautogas.com